27 Μαΐ 2013

Nea Erythraia:To next best thing twn Boreiwn

Πάει ο καιρός που το δημοφιλές προάστιο ήταν απλώς «λίγο μετά την Κηφισιά» και «λίγο πριν την Εκάλη». Σήμερα δίνει δυναμικό «παρών» με μια αγορά πολυσυλλεκτική, με στέκια που σε κρατάνε, με εστιατόρια για όλα τα γούστα και νυχτερινή ζωή που αναπληρώνει πολλά κενά των Βορείων. Ανακάλυψέ τη μαζί μας!

Φωτογραφία: Σπύρος Κανατάς
Αν τα Βόρεια Προάστια είχαν μια... ροκ πλευρά, αυτή θα ήταν σίγουρα η Ν. Ερυθραία. Δεν έχει αποποιηθεί τον Β.Π. χαρακτήρα της, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί τα καλά στοιχεία μιας παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν ένα μεταβατικό πέρασμα για όσους κατευθύνονταν προς Εκάλη, Δροσιά και Μαραθώνα, αλλά τώρα αναπτύσσεται διαρκώς και έχει πλούσια εστιατορική σκηνή, πολυσυλλεκτική αγορά με ρούχα και beauty spots, αλλά και μια εκκολαπτόμενη νυχτερινή πιάτσα κοντά στη Στροφυλίου, η οποία έχει σκορπίσει τη φήμη της σε όλη την Αθήνα. Την αγκαλιάζουν η κεντρική Βενιζέλου (προέκταση της Λεωφ. Κηφισίας) και η Τατοΐου, αλλά η ξεχωριστή πλευρά της θα σου αποκαλυφθεί μόλις την περπατήσεις. Μικρά δρομάκια σε οδηγούν σε πλατείες που θυμίζουν χωριό, οι ποδηλατόδρομοι συνεχώς επεκτείνονται, το πράσινο είναι άφθονο... Φυσικά, πρωταγωνιστές εδώ είναι οι κάτοικοι της Ν. Ερυθραίας, που αγαπούν με πάθος την περιοχή τους. Εμείς τη βάλαμε στο μικροσκόπιο και μοιραζόμαστε μαζί σου τα πιο δυνατά χαρτιά της!
Νightlife στη Ν. Ερυθραία. To «next best thing» της διασκέδασης;
Σπάνια malt, ενημερωμένες μπάρες, εξεζητημένα décor και δυνατά beats. Cocktails και νησιώτικο feeling, κυριακάτικα απογευματινά parties και DJ-sets που συζητιούνται. Η Ν. Ερυθραία αντεπιτίθεται με βραδινές προτάσεις, και όλα τα oφείλει σε ένα μικροσκοπικό μπαράκι που την έβαλε στο χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης: το... φαινόμενο Low. Στις αρχές του καλοκαιριού, έκανε τους κατοίκους της περιοχής να γλιτώσουν τα χιλιόμετρα και την κίνηση μέχρι το Κέντρο και να πίνουν το ποτό και τα cocktails τους στο μικροσκοπικό, μυκονιάτικου τύπου στέκι. Τώρα δεν είναι απλώς μια εναλλακτική στα bars της Κηφισιάς μα αυτοτελής προορισμός για Αθηναίους που ανεβαίνουν βόρεια και ντόπιους -και συνέβαλε σημαντικά στη δυνατότητα της περιοχής να κρατάει τον κόσμο της. Έτσι η τοπική αγορά έχει οικονομικά οφέλη που οδηγούν στην ανάπτυξή της, γι' αυτό άλλωστε τελευταία ξεφυτρώνουν διαρκώς νέες επιχειρήσεις.
Εκτός από το Low, πρέπει να αναφέρουμε και τις υπόλοιπες επιλογές, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Το Norte (πρώην Pure) εντυπωσιάζει με την ποικιλία του σε malt, τον άριστο καφέ και τον πολύ καλό ήχο, το Cargo διαθέτει φανατικούς θαυμαστές που το προτιμούν από το πρωί αλλά και για χαλαρό ποτάκι στο γήινο και ζεστό χώρο του, και το Brown sugar που συγκεντρώνει πιο εναλλακτικό κοινό, διατηρώντας ύφος σκοτσέζικης pub και ατμόσφαιρα Εδιμβούργου!

Η πιάτσα της Στροφυλίου: Με γλυκιά γεύση!
Πρόκειται για μια μικρή φωλίτσα στριμωγμένη ανάμεσα στη Χαρ. Τρικούπη και την Πατριάρχου Γρηγορίου. Ένας κρυψώνας που, αν δεν σε στείλουν «συστημένο», δεν θα τον βρεις εύκολα. Η πιάτσα της Οδού Στροφυλίου έχει... γλυκιά γεύση και πάντοτε κεφάτη διάθεση! Σ' αυτό βοηθάει η Despina με τα ιστορικά millefeuilles της (εδώ βρίσκεται το πρώτο της κατάστημα), αλλά και η Troufa, μια new entry chocolaterie υψηλού επιπέδου που θα σου θυμίσει κοσμηματοπωλείο με τρουφάκια, τα οποία φτιάχνονται μπροστά σου! Ξεχωριστή θέση κατέχει η ιταλικού τύπου gelateria Mucca, με σήμα την ασπρόμαυρη αγελαδίτσα, που έχει κάνει τους κατοίκους να τρώνε σπιτικό παγωτό όλο το χρόνο, ακόμα κι όταν ο βοριάς από την κοντινή Πάρνηθα κατεβάζει τη θερμοκρασία κάτω από το μηδέν! Οι ζεστές βάφλες, στις οποίες λιώνουν πάνω από 40 διαφορετικές γεύσεις gelato, γίνονται ανάρπαστες, ενώ τώρα που εγκαινίασε section με κρέπες θα χρειάζεται réservé! Απέναντι ακριβώς, ένας άλλος πεντανόστιμος προορισμός, η Νανά Γιώτη, προσφέρει σπιτικά γλυκάκια που εφοδιάζουν κάθε σπίτι με τις απαραίτητες δόσεις ενάντια στην υπογλυκαιμία!
Μα και τα μοντέρνα ζαχαροπλαστεία κυριαρχούν. Σε απόσταση αναπνοής θα βρεις, πέραν του στυλάτου Cargo, το Οbra de Pasta, μια γευστική καινοτομία με άρωμα Ιταλίας! Ζεστή pasta με 13 γευστικές σάλτσες σε χάρτινη συσκευασία και αρωματικά και βότανα από τα γλαστράκια που βρίσκονται στον πάγκο, καθιστούν την ιταλική γαστρονομία σε ποιοτικό street food! Last but not least ένα από τα πιο ξεχωριστά bistro της περιοχής και μάλιστα πλούσιο σε βιταμίνη C: τo Αll about lemon, που βρίσκεται στην Αθ. Διάκου, σε απόσταση αναπνοής από τη Στροφυλίου. Εδώ θα βρεις λεμονάδα, lemonpie, limoncello, cheesecake λεμόνι και, τις Πέμπτες, μια ξεχωριστή έκπληξη με live σαξόφωνο που θα σε ταξιδέψει νοερά σε βιεννέζικα σοκάκια.

Shopping: Ένας ολοκληρωμένος προορισμός
Τι κι αν δεν έχει τα αποκλειστικά brands της Κηφισιάς και τις επώνυμες boutiques με βιτρίνες όπου φιγουράρουν τουαλέτες εκατομμυρίων; Η Ν. Ερυθραία είναι αποτυπωμένη - και δικαίως- στη συνείδηση των κατοίκων της σαν προορισμός για shopping! Η κεντρική Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου δεν στερείται τίποτα από τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και περιλαμβάνει καταστήματα βοτάνων, εξειδικευμένα είδη καπνιστού και γαλακτοπωλεία με ιστορία, με βασικό πρωταγωνιστή τα καταστήματα ρούχων. Εδώ θα βρεις και γνωστές αλυσίδες που έχουν τα υποκαταστήματά τους (Sprider, Intersport, Βenetton), αλλά και εκλεπτυσμένες boutiques με κομμάτια που θα δώσουν ένα ιδιαίτερο άγγιγμα στη γκαρνταρόμπα σου. Ξεχωρίσαμε τη στυλάτη Panos Loizos με τη μεγάλη πείρα στη μόδα, η οποία μετακόμισε σε ολοκαίνουριο κατάστημα στη Βενιζέλου και μάλιστα σε δύο επίπεδα (ανδρικό και γυναικείο) και προσφέρει επιλογές για όλες τις ώρες και όλα τα γούστα (casual, chic, αξεσουάρ αλλά και παπούτσια). Μάλιστα ο κος Λοΐζος δίνει ο ίδιος προσωπικές επαγγελματικές συμβουλές για το styling και πώς θα απογειώσεις το look σου. Επίσης, σε πολύ κοντινή απόσταση λειτουργεί το Αmmos, με δύο ορόφους που θα γίνουν... δεύτερο σπίτι όλων των fashionistas. Στο υπόγειο φιγουράρουν ένα deco δέντρο (εικαστική παρέμβαση από καλλιτέχνη της Σχολής Καλών Τεχνών) και τα πάντοτε περιζήτητα brands Dsquared2, Μessageria, Jonofui, Moncler! Νέα άφιξη ο Panos Loizos που με μεγάλη εμπειρία στη μόδα «μετακόμισε» σε ολοκαίνουρια στιλάτη boutique στη Βενιζέλου και μάλιστα σε 2 επίπεδα (ανδρικό και γυναικείο) και προσφέρει επιλογές για όλες τις ώρες, όλα τα γούστα, casual, chic, αξεσουάρ αλλά και παπούτσια. Μάλιστα, δίνει ο ίδιος προσωπικές επαγγελματικές συμβουλές για το styling και πως θα απογειώσεις το look σου. Αυτά τα δύο shopping spots σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κλασικές προτάσεις καθιστούν τη Ν. Ερυθραία μια πληρέστατη, updated αγορά με τιμές πολύ πιο προσιτές απ' ό,τι φαντάζεσαι!
Eλευθερίου Βενιζέλου: «Πέρασμα» γεύσης όλο το 24ωρο
Οι πλευρές της Ελευθερίου Βενιζέλου προσφέρουν ποιοτικές γεύσεις σε 24ωρη βάση, με αποτέλεσμα να καθιερωθούν ως το πιο street-deli πέρασμα από την Κηφισιά στην Εκάλη. Εδώ δεν υπάρχουν ντελικάτα εστιατόρια (η Ν. Ερυθραία τα «κρύβει» στα στενά της), αλλά όλα τα είδη grill spots (από τίμια παραδοσιακά μέχρι... boutique kalamakerie με επώνυμο chef), καθώς και κρεπερί. Οι αφίξεις φέτος δεν έχουν σταματημό! Μία από αυτές, ο Καλαμάκης, έχει φίνα παρουσίαση πιάτων, fitness προσανατολισμό και εκλεκτά κρέατα που ψήνονται επιτόπου. Ο επίσης καινούριος Πλούταρχος σερβίρει ζουμερό κοτόπουλο σούβλας και πίτα γίγας με γύρο και φρέσκες πατατούλες! Οι κρέπες -φετίχ των Βορείων- του Salon de Crepes γίνονται ανάρπαστες επιτόπου στα γρήγορα ή σε πακέτο, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου λειτουργεί το εξειδικευμένο hot dog spot Ha-dog, στο οποίο θα βρείτε 11 διαφορετικά λουκάνικα, πικάντικες σάλτσες, καραμελωμένα κρεμμύδια και πολλές μικρές αμαρτίες σε λευκό ψωμάκι. Το Patatofrenia (μαζί με το Crepa House), άλλο ένα new entry με concept, αναμένεται στις αρχές του 2012 και θα παντρεύει τηγανητές πατάτες με σος Cheddar, picante και πολλές άλλες. Στοιχηματίζω λοιπόν ότι όλες αυτές οι street-gourmet επιχειρήσεις θα σε παρασύρουν στην πιο νόστιμη μεταμεσονύχτια Οδύσσεια!

Πλατεία Τσακπίνη: Back to basics!
Λίγο μακρύτερα από τους κεντρικούς της δρόμους που σφύζουν από ζωή, η Ν. Ερυθραία παραμένει πιστή στους ρυθμούς μιας αυθεντικής αθηναϊκής γειτονιάς με υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανθρώπινο χαρακτήρα. Η Πλ. Τσακπίνη (28ης Οκτωβρίου), 500 μέτρα νοτίως της Ελ. Βενιζέλου, με την οικεία ατμόσφαιρά της και το άφθονο πράσινο παραπέμπει σε επαρχιακή πόλη. Εδώ λειτουργούν μεζεδοπωλεία με «παλιακό» μενού, το new entry μοντέρνο σουβλατζίδικο Πάπρικα (είναι franchise με νέο υποκατάστημα), το Αποστακτήριον (πρώην Cookoonari) με ουζομεζέδες, νεανικό κοινό και live μουσική κάθε Πέμπτη... Μα σίγουρα θα σε κερδίσει και το Μπλουμ με τις ψαγμένες επιλογές ελληνοκεντρικού προσανατολισμού (π.χ. μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος μαγειρεμένα με κρασί ή φιλέτο από φρέσκο μπαρμπουνάκι με σάλτσα εσπεριδοειδών)!

Εστιατόρια: Το καμάρι της Ν. Ερυθραίας!
Εκτός από τη μεγάλη γκάμα σε street food προτάσεις, η N. Ερυθραία έχει και εντυπωσιακή εστιατορική σκηνή που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Γνωστοί Ιταλοί chefs, ethnic εστιατόρια όλων των ειδών, εξειδικευμένη ποιοτική ψαροφαγία, κρητικοί μεζέδες και ταβέρνες με ιστορία πάνω από 30 χρόνια, θα ικανοποιήσουν και τον πιο καλοφαγά. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα δεν είναι εμφανή: πολλές φορές, θα χρειαστεί να συντονίσεις το GPS σου για να τα βρεις και να γευτείς τις σπεσιαλιτέ τους. Κυρίαρχη θέση έχουν τα ιταλικά εστιατόρια: το Trattoria σκορπά τη φήμη του σε όλη την Αθήνα και συγκεντρώνει επώνυμο κοινό στον ρουστίκ ναπολιτάνικο χώρο του, ενώ το Da Ciro (σε πιο dark αποχρώσεις) προτείνει ιδιαίτερες επιλογές σε pasta fresco. Όσο για το One off, προτείνει μεσογειακές σπεσιαλιτέ, όπως τα νόστιμα linguini με κοτόπουλο και Cointreau.

Tα εστιατόρια όπως το καινούριο Κόκκινο Ψαράκι στην Ευαγγελιστρίας και το Χρώματα Βυθού, με εκλεπτυσμένο περιβάλλον και ολόφρεσκα όστρακα σε ειδικό ράφι με ημερομηνία αλιείας, είναι από τις καλύτερες προτάσεις για τους ψαροφαγάδες. Μαγειρευτά θα απολαύσεις ανεπιφύλακτα στον Βάθη (τρυπωμένο σε στενάκι κοντά στη Λεωφ. Χαρ. Τρικούπη, πίσω από την κλινική Σινούρη) και στο Σταμούλης και Άννα. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το πρώτο μεξικάνικο της Αθήνας, από το 1985, το Αztec, για μαργαρίτες και fajitas. Φυσικά, μπορείς να ζήσεις μια κρητική πανδαισία στο Τόπος Γεύσης Κρήτη -και να γευτείς ethinc λιχουδιές συνοδευμένες με ευφάνταστα cocktails στο Πικ Νικ, στη μικρή Πλ. Πλαστήρα!


There 's always more...
Μετά από αυτή την ξενάγηση στη Ν. Ερυθραία, πήρες μια καλή πρώτη γεύση μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες γειτονιές των Βορείων Προαστίων. Συνέχισε μόνος σου την εξερεύνηση κάθε στενού της και θα ανακαλύψεις πολλές άλλες ομορφιές της. Κι αν έχεις ποδήλατο, ακόμα καλύτερα!


NEA ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Ήξερες ότι...
  • Iδρύθηκε από Έλληνες πρόσφυγες της Ερυθραίας χερσονήσου της Μικράς Ασίας, οι οποίοι κατέφυγαν στην Κηφισιά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922;
  • To 1934 αποσπάστηκε από την Κηφισιά και έγινε αυτόνομη κοινότητα; Ανακηρύχθηκε Δήμος το 1982.
  • Μέχρι σήμερα ο Δήμος εξυπηρετείται από τον Σταθμό του Ηλεκτρικού της Κηφισιάς, ενώ μελετάται υπόγεια επέκτασή του με σταθμούς σε Ν. Ερυθραία, Καστρί, Άνοιξη, Βαρυμπόμπη και Άγ. Στέφανο;
  • Στη Ν. Ερυθραία υπάγεται και η γνωστή συνοικία Καστρί, όπου διέμενε ο Ανδρέας Παπανδρέου; Mάλιστα, αυτή η οικία έχει χαρακτηριστεί «χώρος ιστορικής σημασίας» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία, στη Ν. Ερυθραία παρατηρείται αυξητική τάση του πληθυσμού κατά 18,83%, ποσοστό τριπλάσιο από το 6,76% της αύξησης στην υπόλοιπη περιφέρεια Αττικής;
  • Toν Ιούλιο του 2010 εγκαινιάστηκε το Πάρκο «Ανδρέας Παπανδρέου», έκτασης 10 στρεμμάτων, στο οποίο βρίσκεται και η πρώτη υπαίθρια πίστα skateboard στην Ελλάδα, με μεγάλη ράμπα και ειδική περίφραξη;
  • H περιοχή καλύπτει τις ανάγκες της σε νερό με τα τρία αρτεσιανά πηγάδια που βρίσκονται στους πρόποδες της Πεντέλης, στο Καστρί;
  • Πριν από δύο χρόνια, ανακαλύφθηκε αγροικία κλασικών χρόνων στις οδούς Εθν. Αντιστάσεως και Ικαρίας; Το πιο χαρακτηριστικό εύρημα ήταν ένα πήλινο εισιτήριο διαρκείας για θέατρο, ηλικίας 2.500 ετών!
  • Oι ανασκαφές στην περιοχή αποκάλυψαν νεολιθικό οικισμό με πολλά ευρήματα, καθώς και ρωμαϊκή έπαυλη; Τίποτα από τα δύο δεν είναι πια ορατό...
    athensmagazine.gr

Share this:

 
Back To Top
Copyright © 2013-2017 THE STYLE. Designed by OddThemes