Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη σε διάφορες περιοχές όπως: Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές και Κινεζικές.
Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο αυτό έχει η "Τρίτη και 13". Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας . Η λέξη μπορεί να ευρεθεί επίσης ως paraskevidekatriaphobia (παρασκευηδεκατριαφοβία). (Φτου σκουληκομυρμηγκότρυπα!!!).
Χαρακτηριστικό της προκατάληψης, είναι το γεγονός πως πολλά κτήρια δεν διαθέτουν 13ο όροφο, ο αριθμός απαλείφεται από τις οδούς ή θέατρα δεν έχουν θέσεις με τον αριθμό 13.
Από πού όμως προέρχονται αυτή η προκατάληψη;
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη οι ρίζες της εν λόγω κακοδαιμονίας βρίσκονται στη χριστιανικές γραφές και τον μύθο που θέλει τον Ιούδα τον Ισκαριώτη, ως τον 13ο μαθητή του Ιησού ενώ σύμφωνα με άλλους μελετητές η εν λόγω ημέρα ταυτίζεται με τη Σταύρωση. (π.χ. ο Johann Sebastian Bach στο έργο του “Παραλλαγές Goldberg” παραλλάσσει έντονα τη 13η παραλλαγή γιατί είχε 922372 origαφιερώσει τις άλλες 12 στους Απόστολους).
Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν πως οι ρίζες του 13 ως ατελούς αριθμού απαντούν στη διδασκαλία του Πυθαγόρα, ο οποίος θεωρούσε τον αριθμό 12 και το 7 ως τέλειους αριθμούς, δοξασία που μεταφέρθηκε κατά του επόμενους αιώνες τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στον ρωμαϊκό κόσμο. ( Ο λόγος ήταν ότι στην αρχαία Ελλάδα το νούμερο 7 ήταν το τέλειο νούμερο γιατί εκτός του ότι είναι πρώτος αριθμός, είναι το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου και τετραγώνου που είναι τα τέλεια σχήματα για τους αρχαίους ημών πρόγονους. Έτσι το 13 πλησιάζει το διπλάσιο του 7 (14) αλλά αυτή η μικρή διαφορά μεταξύ 14 και 13 ήταν κάτι που δεν ικανοποιούσε τους Πυθαγόρειους).
Μέσω της Βίβλου, η δεισιδαιμονία έφτασε και στις διδασκαλίες του Ισλάμ, όπου για τους μουσουλμάνους η ημέρα της Παρασκευής ταυτίζεται με τη βρώση του απαγορευμένου καρπού από τον Αδάμ και την Εύα (ναι ξέρετε πιο...).
Ωστόσο άλλοι μελετητές εκτιμούν πως η ιδρυτική πράξη του μύθου για την Παρασκευή και 13 βρίσκεται στη μεσαιωνική Ευρώπη και συγκεκριμένα την ημερομηνία που ο Πάπας σε συνεννόηση με τον βασιλιά Φίλιππο Δ' της Γαλλίας αποφασίζει να εκδώσει διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών, του μυστικού θρησκευτικού τάγματος που είχε τεράστια οικονομική και πνευματική ακτινοβολία την εποχή των Σταυροφοριών. Το διάταγμα εκδόθηκε Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307.
Παρασκευή επίσης ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).
Βεβαίως, οι σύγχρονοι αστικοί μύθοι έχουν εμπλουτίσει την κακή τύχη της ημέρας καθώς ο αριθμός 13 ταυτίζεται με τη μοιραία αποστολή του Απόλλων 13 της NASA. η οποία εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, διακόπηκε στις 13 Απριλίου.
Τέλος στην Πληροφορική υπάρχει επίσης και ένας ιός με το όνομα "Παρασκευή και 13" (Friday 13th)", ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.
Προσοχή ζητούν οι Βρετανοί επιστήμονες
Επιστήμονες από τη Βρετανία έκαναν έρευνα με τίτλο: “Πόσο κακή για την υγεία σου, είναι η Παρασκευή και 13;”.
Η συγκεκριμένη έρευνα βγήκε στη δημοσιότητα το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal και είχε ως στόχο να αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας σχετικά με την Παρασκευή και 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων με αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές ημέρες - Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή και 13 - σε μία περίοδο μερικών χρόνων.
Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν πως την ημέρα εκείνη, μειώνονταν ο αριθμός των ατόμων, που επέλεγαν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, ήταν σαφώς μεγαλύτερος.
Εμείς πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι αστικοί μύθοι βαθιά ριζωμένοι σε εποχές που οι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση στη μόρφωση και για να εξηγήσουν διάφορα φαινόμενα τα απέδιδαν σε δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις. Η πρόταση μας είναι, ότι και αν κάνετε σήμερα, να περάσετε τη Παρασκευή σας ευχάριστα είτε μοναχικά είτε με φίλους!