1 Ιουν 2013

Xrhmatisthrio krasiwn

Κάποιος έκανε το νερό, κρασί. Δύσκολο. Κάνε το κρασί χρήμα με έξι εύκολα βήματα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το αρχικό κεφάλαιο 
 
 

Κάνε την αρχή
Μη ρισκάρεις. «Αγόρασε τα καλύτερα κρασιά από τις καλύτερες χρονιές, μέσω ενός εδραιωμένου αντιπρόσωπου» σου λέει η Joss Fowler, που εργάζεται για την εταιρεία Berry Bros and Rudd (www.bbr.com). «Για αρχή, αγόρασε από το Top 30 των μπορντό. Τα Lafitte-Rothschild και Latour είναι κορυφαία, ενώ το Lynch-Bages είναι λίγο πιο προσιτό». Μπες στο www.investdrinks.org για να αποφύγεις τις γκάφες του πρωτάρη.

Ξεκίνα νωρίς
Σήμερα τα καλύτερα κρασιά μπορούν να αγοραστούν «en primeur». Κάτι που σημαίνει ότι αγοράζεις κιβώτια κρασί πριν αυτό εμφιαλωθεί. Κάτι σαν το χρηματιστήριο παραγώγων. Πληρώνεις τα χρήματα λίγους μήνες ή μέχρι και δύο χρόνια μετά τη συγκομιδή. Τα μπορντό και τα κρασιά της Βουργουνδίας αγοράζονται συνήθως με αυτόν τον τρόπο.

Ακου τον γκουρού
Υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να σε βοηθήσει να πλεύσεις στις αφιλόξενες θάλασσες του οίνου. Ο Robert Parker (www.erobertparker.com) βαθμολογεί τα κρασιά με άριστα το 100. Αυτά τα οποία βαθμολογεί με πάνω από 90 έχουν δείξει και τις υψηλότερες αυξήσεις στην αξία. Για παράδειγμα, ο Parker πρόσφατα επανεξέτασε ένα Chateau Ausone του 2001. Η τιμή του αυξήθηκε από 1.500 ευρώ σε 2.750 ευρώ μέσα σε δύο εβδομάδες.

Αποθήκευσέ το σωστά
Ξέχνα τις ξύλινες θήκες στο υπόγειο. Πάρε μία επαγγελματική κάβα με ρυθμιζόμενες συνθήκες. «Η εξακρίβωση της πλήρους καταγωγής και αποθήκευσης του κρασιού θα έχει θετική επίδραση στην τελική τιμή του» σου λέει η Fowler. Μία άλλη λύση είναι να αποθηκεύσεις το κρασί σου σε ειδικευμένες πιστοποιημένες αποθήκες, κάτι που έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα μπεις στον πειρασμό να το πιεις.

Σκέψου μακροπρόθεσμα
«Αν θέλεις να έχεις κάποιες σεβαστές απολαβές, πρέπει να επενδύσεις τουλάχιστον 6.000 ευρώ» σου λέει η Fowler. Σε μία αγορά ειδών πολυτελείας, όπως είναι τα ακριβά κρασιά, τα πιθανά κέρδη είναι πολύ περισσότερα ακόμα κι από χρηματιστήρια-φούσκες. Απλώς να είσαι έτοιμος να πουλήσεις γρήγορα και άμεσα, γιατί οι τιμές μπορεί να αυξομειωθούν με πολύ μεγάλες διακυμάνσεις.

Στη υγεία της επιτυχίας
«Η μέση αναμενόμενη απόδοση είναι 10%-15% ανά έτος» σου λέει η Fowler. Ενα κιβώτιο Lafite που αγοράστηκε τον Οκτώβριο του 2005 για 2.700 ευρώ, τώρα κοστίζει 8.150 ευρώ, ενώ ένα κιβώτιο Lafite του 2000 που αγοράστηκε 2.200 ευρώ, τώρα κάνει 12.000. Κατά μέσο όρο, ένα καλό κρασί από ένα κορυφαίο chateaux θα πάρει μέχρι και 300% πάνω μέχρι να φτάσει στην ωρίμανσή του, μεταξύ δύο και δέκα χρόνων από την εμφιάλωσή του.

Share this:

 
Back To Top
Copyright © 2013-2017 THE STYLE. Designed by OddThemes