28 Φεβ 2013

Perna apo to alkotest


Ξέρεις να σταματάς εκεί που πρέπει; Για να το μάθεις, απάντησε στις παρακάτω 10 ερωτήσεις.
Aνήκεις σ' εκείνους που αντέχουν το αλκοόλ ή σ' αυτούς, που μετά το δεύτερο Jack είναι έτοιμοι να κάνουν ζημιά στο μαγαζί, να πάρουν τηλέφωνο την πρώην τους -που, παρεμπιπτόντως, τώρα πια είναι παντρεμένη- ή παίρνουν αγκαλιά τους κολλητούς και νιώθουν ότι κάθε καψουροτράγουδο γράφτηκε ειδικά για αυτούς; Αν δεν θυμάσαι την ακριβή ερώτηση (ή την απάντηση, χικ!) πιες σκέτο καφέ, διαφορετικά ξεκίνα να κάνεις το τεστ του μπεκρή. Θα καταλάβεις αν έχει φτάσει η στιγμή να αρχίσεις να παραγγέλνεις fruit punch (χωρίς αλκοόλ).   
1. Οι στενοί σου συγγενείς αντέχουν το αλκοόλ;
Α. Ναι, όλοι. Σε κάθε γιορτή κάνουμε αγώνες. Κερδίζει όποιος λιποθυμήσει τελευταίος.
Β. Δεν θα το έλεγα. Ο πατέρας μου τραυλίζει από τη μυρωδιά.
Γ. Από την πλευρά της μητέρας μου, δεν έχουν καμία σχέση, αλλά όλοι από το σόι του πατέρα μου θα μπορούσαν να είναι απόγονοι του Ορέστη Μακρή.
Δ. Δεν ξέρω. Αλλοι πολύ, άλλοι λίγο. Σίγουρα διασκεδάζουμε όλοι περισσότερο μετά από κάνα ποτηράκι. Απ' όσο θυμάμαι όμως δεν έχω δει ποτέ κανέναν να γίνεται άχρηστος.
2. Τι προτιμάς να πίνεις;
Α. Ενα παλιό καλό κρασί.
Β. Ενα δροσερό αφρώδες κρασί.
Γ. Ρετσίνα.
Δ. Μπύρα.
3. Συνήθως πίνεις με άδειο ή γεμάτο στομάχι;
Α. Εντελώς άδειο. Μου αρέσει αυτή η ζαλάδα που μου φέρνει αμέσως στο κεφάλι.
Β. Εξαρτάται: αν υπάρχει κάτι, τσιμπολογάω, διαφορετικά χτυπάω ένα βρόμικο πριν γυρίσω σπίτι.
Γ. Με άδειο στομάχι; Χαζός είμαι;
Δ. Αδειο. Δεν φτάνει που θα πιω όλο το Βόσπορο, να πάρω κι έξτρα θερμίδες από τους ξηρούς καρπούς, τις μπρουσκέτες, τα τσιπς.... Φροντίζω να διατηρώ τη γραμμή μου.
4. Οταν βγαίνεις με τους κολλητούς σου μένεις σταθερός σε ένα μόνο ποτό ή πίνεις και μερικά σφηνάκια κι άλλα ποτά;
Α. Πίνω οτιδήποτε περάσει από το τραπέζι και δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα.
Β. Τα μπερδεύω, γι' αυτό και το βράδυ καταλήγω να τραγουδάω το Mea culpa.
Γ. Ναι, αλλά με προσοχή. Πίνω τόσο όσο να μη με πιάσει το αλκοτέστ.
Δ. Οχι. Αποφασίζω τι θα πιω στην αρχή της βραδιάς και μένω πιστός. Να μου λείπουν οι βραδινές ρουκέτες.
5. Πότε ξεκίνησες να πίνεις συστηματικά;
Α. Οταν ήμουν 14. Ενα απόγευμα που είχαμε μαζευτεί με τους συμμαθητές μου στο σπίτι.
Β. Οταν ήμουν 18. Ενα βράδυ σε ένα μπαρ με φίλους.
Γ. Στα 20, σε ένα μπαρ. Μόνος μου.
Δ. Οταν άρχισα να δουλεύω. Με κατέστρεψαν οι συνάδελφοι και οι εταιρικές υποχρεώσεις.
6. Ποιος είναι ο Δείκτης Μάζας του Σώματός σου; *
Α. Κάτω από 19.
Β. 19-24.
Γ. 25-30.
Δ. Κάτω από 30.
7. Σου έχει τύχει να ξυπνήσεις κάποιο πρωί και να μη θυμάσαι τι είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ;
Α. Είναι ρητορική η ερώτηση, ε; Γιατί λέτε παντρεύομαι την πρώην κοπέλα του πρώην κολλητού μου;
Β. Ελάχιστες φορές και πολύ παλιότερα - και δεν θα ήθελα να επαναληφθεί στο μέλλον.
Γ. Μακάρι να μπορούσα να ξεχάσω μερικά μεθύσια.
Δ. Περισσότερο απ' όλα δυσκολεύτηκα να θυμηθώ πώς διάολο τελείωσε η βραδιά.
8. Εχεις πάρει ποτέ ηρεμιστικά;
Α. Σπάνια και μόνο σε φάσεις έντονου στρες.
Β. Μερικές φορές. Με βοηθάνε να κοιμηθώ.
Γ. Ποτέ. Δεν ξέρω τι σημαίνει άγχος.
Δ. Πάντα. Αν δεν έχω το μπουκαλάκι στην τσέπη και τη συνταγή στο πορτοφόλι, παρανοώ.
9. Εχεις βρεθεί ποτέ στα έκτακτα περιστατικά μετά από κάποια κραιπάλη;
Α. Μου έχει συμβεί μερικές φορές.
Β. Ποτέ.
Γ. Δύο φορές. Φοιτητικές αμαρτίες.
Δ. Δεν έχω βρεθεί στο νοσοκομείο, αλλά ομολογώ ότι έχω χάσει την αξιοπρέπειά μου.
10. Αν το προηγούμενο βράδυ βγήκες εκτός ελέγχου, πώς την «πληρώνεις» το επόμενο πρωί;
Α. Μόνο με λίγο πονοκέφαλο.
Β. Δεν κλείνω μάτι όλο το βράδυ, γυροφέρνω έξω από το μπάνιο και με κόβει κρύος ιδρώτας.
Γ. Πέφτω ξερός χωρίς καν να ξεντυθώ, αλλά όταν ξυπνάω, το κεφάλι μου γυρίζει ακόμη.
Δ. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξυπνήσω στις πρώτες βοήθειες.
Ερώτηση 1: Η ικανότητα να αντιστέκεσαι στο αλκοόλ εξαρτάται από ορισμένα γονίδια, που επηρεάζουν την ταχύτητα απορρόφησής του: το αποδεικνύει έρευνα του καθηγητή Kirk Wihelmnsen, του Κέντρου Ερευνών Ernest Gallo στο Σαν Φρανσίσκο. Μετάφραση: αν το μόνο αλκοολούχο που έπιναν σπίτι σου ήταν το λικέρ που υπάρχει μέσα στα σοκολατάκια, μάλλον θα ακολουθήσεις την παράδοση.
Α= 0   Β= 5   Γ= 2   Δ= 3

Ερώτηση 2: Πίνοντας ένα αφρώδες κρασί, πρώτον, φτιάχνεσαι πιο γρήγορα και, δεύτερον, πίνεις περισσότερο. Ο λόγος είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αυξάνει την ταχύτητα μεταβολισμού του αλκοόλ και φτάνει πιο γρήγορα στο κεφάλι.
Α= 0   Β= 5   Γ= 1  Δ= 3

Ερώτηση 3: Το να πίνεις με άδειο στομάχι και να περιμένεις ότι δεν θα σε πειράξει είναι σαν να κολυμπάς στα ανοιχτά του Ειρηνικού και να πιστεύεις ότι δεν θα περάσει δίπλα σου καρχαρίας. Ουτοπικό. Οταν είσαι νηστικός, το αλκοόλ φτάνει σε ελάχιστα λεπτά στο συκώτι, που πρέπει να το μεταβολίσει σε πολύ σύντομο χρόνο. Αν όμως έχεις τσιμπήσει έστω και λίγο, δίνεις στο συκώτι τον τριπλάσιο χρόνο για να αφομοιώσει το αλκοόλ.
Α= 5  Β= 2  Γ= 0  Δ= 3
Ερώτηση 4: Οταν μπερδεύεις τα ποτά που πίνεις, το πιθανότερο είναι ότι θα περάσεις μία νύχτα στην κόλαση. Αν ξεκινήσεις με ένα ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, θα ζαλιστείς πιο γρήγορα και θα χάσεις τον έλεγχο στα επόμενα. Γι' αυτό, αν σ' αρέσει η ποικιλία, ξεκίνα με κάτι πιο ελαφρύ και πέρνα στο βαρύ πυροβολικό σταδιακά σταματώντας αμέσως μόλις νιώσεις ότι έχεις αρχίσει να υπερβάλλεις.
Α= 3  Β= 5  Γ= 2  Δ= 0
Ερώτηση 5: Η αντοχή στο αλκοόλ είναι και ζήτημα προπόνησης. Αν είσαι συνηθισμένος στο οινόπνευμα, είναι πιο δύσκολο να χάσεις τον έλεγχο. Για να έχεις όμως τα ίδια αποτελέσματα ευφορίας, πρέπει να πίνεις περισσότερο κι αυτό σε εκθέτει σε μεγαλύτερους κινδύνους τοξίνωσης.
Α=0   Β=2   Γ=3   Δ=5
Ερώτηση 6: Οσο πιο υψηλός είναι ο Δείκτης Μάζας του Σώματός σου τόσο πιο ανεκτικός είσαι στο αλκοόλ. Η σχέση ανάμεσα στο βάρος και το ύψος παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα μεταβολισμού, γιατί όσο πιο πολύ λίπος έχεις τόσο πιο αργά ο οργανισμός σου αφομοιώνει το οινόπνευμα.
Α= 5  Β=3   Γ=2   Δ=1
Ερώτηση 7: Η αμνησία που προκαλείται από μία νύχτα κραιπάλης είναι η ένδειξη εγκεφαλικής δηλητηρίασης. Το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα πρέπει να ήταν πολύ υψηλό κι αυτό έπαιξε κακόγουστη φάρσα στους νευρώνες σου, αθώα θύματα της κατάχρησης που έκανες. Θυμήσου ότι κάθε μεθύσι προκαλεί εγκεφαλικό μακελειό και ο οργανισμός σου θα έπρεπε να σε καταγγείλει για γενοκτονία των νευρώνων σου.
Α= 5  Β= 2  Γ=0   Δ= 3
Ερώτηση 8: Τα αγχολυτικά είναι πολύ διαδεδομένα φάρμακα, αλλά με σημαντικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα. Τα αλκοολούχα έχουν ανάλογο μηχανισμό δράσης, οπότε αν πίνεις ενώ είσαι υπό την επήρεια φαρμάκων, αυξάνεται η αίσθηση ζάλης και μπορεί να καταρρεύσεις. Κατά συνέπεια, ένα από τα δύο μπουκάλια  πρέπει να το ξεχάσεις - εκτός κι αν έχεις μπανίσει καμιά καλή νοσοκόμα.
Α= 2  Β=3   Γ= 0  Δ= 5
Ερώτηση 9: Αν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα σου ξεπεράσουν τα 3 γραμμάρια ανά λίτρο, ρισκάρεις να πέσεις σε αιθυλικό κώμα. Αιθυλικό κώμα σημαίνει σημαντική κατάπτωση του νευρικού συστήματος και βλάβες στο συκώτι, στο πάγκρεας και το στομάχι. Κάτι τέτοιο μπορεί ενδεχομένως να αποβεί θανατηφόρο, αλλά είναι πολύ σπάνια περίπτωση: μην το μπερδεύεις με το μεθύσι που σε κάνει να κοιμάσαι το βράδυ και να μη θυμάσαι τίποτα το επόμενο πρωί.
Α=5   Β= 0  Γ=3   Δ=1
Ερώτηση 10: Η επόμενη μέρα είναι αυτή που θα σε κάνει να καταλάβεις πώς αντιδρά ο μεταβολισμός σου σε τεράστιες δόσεις αλκοόλ. Ο πονοκέφαλος είναι το αναμνηστικό που σου αφήνουν ορισμένα αρωματικά συστατικά, αλλά δεν είναι βαρύς. Κάποιο πρόβλημα στην πέψη μας κάνει να υποθέσουμε ότι το αλκοόλ ερεθίζει και τη γαστρική βλεννογόνο. Αν πάλι κοιμηθείς μεθυσμένος και όταν ξυπνήσεις νιώθεις ακόμη το κεφάλι σου να γυρίζει, σημαίνει ότι το συκώτι σου χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το κανονικό για να μεταβολίσει το αλκοόλ.
Α= 0  Β=2   Γ=3   Δ=5
Πότε πρέπει να αρχίσεις να παραγγέλνεις Perrier;

1-10 πόντους
Τελικά, είσαι γερό ποτήρι. Είσαι ικανός να ξεκινήσεις με ούζο, να συνεχίσεις με κρασί και να καταλήξεις σε αψέντι και παρ' όλα αυτά το μυαλό και το σώμα σου να υπακούουν στις δικές σου εντολές και όχι του οινοπνεύματος. Προφανώς αντέχεις τις καταχρήσεις και ξέρεις τα όριά σου. Μέχρι πότε όμως; Δεν είσαι ο Ντόριαν Γκρέι και μακροπρόθεσμα μπορεί να πληρώσεις έναν πολύ φουσκωμένο λογαριασμό.

11-25 πόντους
Μπορεί τώρα να καταφέρνεις να πατάς φρένο έστω και λίγο μετά το STOP της αντοχής σου, αλλά στο παρελθόν μάλλον έπαιρνες πολλές κλήσεις για παράβαση ορίου. Ισως σήμερα, μετά από μακρά περίοδο πειραματισμών και λαθών, να έχεις βρεις τη χρυσή τομή μεταξύ ξενερώματος και υπέρμετρης ευφορίας: ο καιρός σε έκανε σοφό και κατέκτησες επάξια τον τίτλο του ώριμου κι ενσυνείδητου πότη. Λέμε τώρα.

28-38 πόντους
Εσύ μπορεί να λατρεύεις το αλκοόλ, αλλά εκείνο μάλλον δεν τρέφει τα ίδια συναισθήματα απέναντί σου. Προφανώς δεν αντέχεις τις κραιπάλες και είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος της παρέας, αλλά δεν θέλεις να το παραδεχτείς - όχι ότι δεν το έχουν καταλάβει μετά την 8η φορά που πέρασες το βράδυ αναίσθητος. Το να πίνεις για να προλαβαίνεις τους προπορευόμενους, όμως, με τίποτα δεν σε κάνει περισσότερο άνδρα.

40-50 πόντους
Εσύ και το ποτό είστε δύο ξένοι και μάλλον δεν θέλετε να γνωριστείτε κιόλας. Αρκέσου λοιπόν σε κάνα ποτηράκι κρασί μαζί με το φαγητό και άσε τους άλλους να παραγγέλνουν απεριτίφ, υποβρύχια ή cocktail-δυναμίτες. Αν χρειάζεσαι απαραίτητα μία δικαιολογία, γύρνα το στο φιλοσοφικό με φράσεις του τύπου «Η αποχή μου από το αλκοόλ είναι στάση ζωής».
menshelath.gr



Share this:

 
Back To Top
Copyright © 2013-2017 THE STYLE. Designed by OddThemes