Ψυχραιμία! Μαζί θα το αντιμετωπίσουμε κι αυτό!
Συμβουλή 1η:
Να θυμάστε ότι ένας σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για να πάρετε βάρος εάν κόψετε το κάπνισμα είναι το πόσο πολύ ανησυχείτε για την πιθανότητα αυτή, καθώς και το αν δεν έχετε αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να ελέγξετε το βάρος σας. Γι'αυτό λοιπόν δείτε τη διακοπή του καπνίσματος, όχι σαν πιθανή αιτία αύξησης βάρους αλλά σαν μια ευκαιρία – δώρο για να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής και τις δραστηριότητές σας. Είναι αρκετά βοηθητικό, μαζί με την διακοπή του τσιγάρου, να απαλλαγείτε και από άλλα πράγματα που έχετε «μπουχτίσει». Όποια κι αν είναι αυτά...
Συμβουλή 2η:
Καλό θα είναι να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά πριν την διακοπή του καπνίσματος. Γεμίστε το σπίτι και τα ντουλάπια με υγιεινές επιλογές. Φροντίστε να τρώτε συχνά και μικρά γεύματα. Φροντίστε να έχετε σε εμφανή σημεία φρούτα, λαχανικά, καρότα, αγγούρι, προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, κτλ. Οι αλλαγές αυτές θα σας βοηθήσουν κα στο να περιοριστούν κάποιες παροδικές γαστρεντερικές διαταραχές (συνήθως φουσκώματα και δυσκοιλιότητα) που πιθανόν να εμφανίσετε με την διακοπή του τσιγάρου, μέχρι να επανέλθει η φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου σας (το να λειτουργεί δηλαδή χωρίς να χρειάζεται την βοήθεια της νικοτίνης).
Συμβουλή 3η:
Φροντίστε να μην έχετε στο σπίτι τρόφιμα τα οποία θεωρείτε πειρασμούς και έχετε διαπιστώσει πολλές φορές ότι χάνετε τον έλεγχο. Καλό θα είναι τα τρόφιμα να είναι καλυμμένα σε ντουλάπια ή σε συσκευές και όχι σε κοινή θέα. Καλό θα ήταν επίσης να μην έχετε μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα και φαγητά στο σπίτι. Όταν ξέρετε ότι υπάρχουν στο σπίτι είναι πολύ πιο πιθανόν να τα καταναλώσετε. Όταν θελήσετε κάτι πραγματικά, θα πάτε εκείνη την ώρα που θα το θελήσετε να το πάρετε. Έτσι αποφεύγετε τα αναίτια τσιμπολογήματα, που λόγω διακοπής του τσιγάρου ίσως να είναι πιο έντονα.
Συμβουλή 4η:
Επειδή το τσιγάρο είναι συνδυασμένο τις περισσότερες φορές με τον καφέ και τις βραδινές εξόδους, αντικαταστήστε τον πρώτο καιρό τον καφέ και τα οινοπνευματώδη με χυμούς και νερό. Επιπλέον σε μία περίοδο που είστε ήδη σε ένταση, η αποφυγή της καφεΐνης θα είναι ευεργετική. Η αποφυγή του αλκοόλ από την άλλη θα σας προφυλάξει τόσο από την κατανάλωση «κενών» θερμίδων, θερμίδων δηλαδή χωρίς θρεπτική αξία, όσο και από τις υπογλυκαιμίες που ακολουθούν συνήθως την κατανάλωση αλκοόλ. Τέλος το να πίνετε αρκετό νερό, θα σας βοηθήσει επίσης στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Συμβουλή 5η:
Κρατήστε ημερολόγιο καταγραφής της ώρας, του είδους και της ποσότητας της τροφής που καταναλώνετε. Θα σας βοηθήσει πολύ να παρατηρείτε τον εαυτό σας και να περιορίζονται τα ξεσπάσματα. Ακόμα όμως και να χάσετε τον έλεγχο, θα μπορείτε πιο εύκολα να διαπιστώσετε τι σας επηρέασε. Από εκεί και πέρα καλό θα είναι να προσπαθείτε να αποφεύγετε αυτές τις συνθήκες που σας κάνουν να τρώτε χωρίς έλεγχο. Αν για παράδειγμα είχατε σαν συνήθεια να καπνίζετε μετά από τα γεύματα, και βλέπετε ότι μετά το μεσημεριανό θέλετε να φάτε κι άλλο, βρείτε κάτι άλλο να κάνετε, όπως να βουρτσίσετε τα δόντια σας ή να μασήσετε τσίχλα.
Συμβουλή 6η:
Μασήστε κανέλα ή γαρύφαλλο ως εναλλακτική του τσιγάρου! Πέραν από το ότι θα έχετε κάτι να απασχολείτε τα χέρια και το στόμα σας, θα σας προσφέρει και ωραία γεύση και αναπνοή.
Συμβουλή 7η:
Μια αιτία που οι άνθρωποι καπνίζουν είναι ότι η νικοτίνη τους βοηθά να χαλαρώνουν. Όταν το διακόψετε θα χρειαστείτε άλλο τρόπο να αντιμετωπίστε το στρες, αλλά και την ανία. Δοκιμάστε το μασάζ, τη χαλαρωτική μουσική ή να μάθετε γιόγκα ή Τάι Τσι. Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τις στρεσογόνες καταστάσεις τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διακοπή. Κάντε μία λίστα με τα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε όταν σας έρχεται η επιθυμία για τσιγάρο, προκειμένου να αποφύγετε το αντανακλαστικό του τσιμπολογήματος. Καλό θα ήταν να είναι πράγματα που απασχολούν τόσο το μυαλό όσο και τα χέρια σας (παζλ, σταυρόλεξα, κηπουρική, καθαριότητα, μανικιούρ, περιποίηση προσώπου και μαλλιών, κέντημα, πλέξιμο, κατασκευές, περίπατος στη γειτονιά, κτλ). Γενικά βοηθάει εάν φροντίσετε να είστε απασχολημένοι συνέχεια με κάτι, και να έχετε σκεφτεί από πριν τι θα κάνετε μετά.
Συμβουλή 8η:
Ξεκινήστε να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά παραπάνω από ότι κάνατε μέχρι τώρα. Οι λόγοι; Πολλοί! Πρώτον, όταν κάποιος καπνίζει αρκετά, «καίει» κάποιες θερμίδες περισσότερες, σε σχέση με το να μην κάπνιζε (περίπου 200 θερμίδες). Όταν λοιπόν κόψει το τσιγάρο, ακόμα και το ίδιο ακριβώς να τρώει, καίει 200 θερμίδες λιγότερες, όποτε θα ήταν καλό να κινείται παραπάνω μέσα στην ημέρα του προκειμένου να αντισταθμίσει την διαφορά. Πέραν από αυτό όμως, η άσκηση και η ενασχόληση μάλιστα με μια αθλητική δραστηριότητα που απολαμβάνει κάποιος, θα τον βοηθήσει να διαχειρίζεται το άγχος του και την υπερδιέγερση, θα τον απασχολεί και θα τον ευχαριστεί. Καθώς κιόλας θα βλέπει και διαφορά στις αντοχές του και στο σώμα του, αυτό θα ενισχύει την ευεξία του και το κίνητρό του.
Συμβουλή 9η:
Εκτός από τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, ένα πλεονέκτημα της διακοπής του τσιγάρου είναι τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε. Ανταμείψτε τον εαυτό σας ξοδεύοντας μέρος των χρημάτων σε κάτι διασκεδαστικό. Προγραμματίστε κάθε μέρα να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί!
Συμβουλή 10η:
Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να διατηρήσετε απόλυτα σταθερό το βάρος σας, επιτρέψτε στον εαυτό σας την πρόσληψη 2-3 κιλών για το πρώτο εξάμηνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Τα οφέλη που θα απολαύσετε από τη διακοπή είναι πολλαπλάσια μίας μικρής αύξησης βάρους. Πέραν όμως αυτού, σύμφωνα με μελέτες αυτά τα λίγα κιλά θα χαθούν μετά τους 6 μήνες!</div>