2 Μαρ 2013

Ta mikra anekshghta

Υπάρχει το τέρας του Λοχ Νες; Πού πήγαν οι επιβάτες του «Μαρί Σελέστ»; Τις απαντήσεις μάλλον δεν θα τις μάθεις ποτέ. Για όλα τα υπόλοιπα ανεξήγητα της καθημερινότητάς σου, διάβασε παρακάτω.


Υπάρχει το τέρας του Λοχ Νες; Πού πήγαν οι επιβάτες του «Μαρί Σελέστ»; Τις απαντήσεις μάλλον δεν θα τις μάθεις ποτέ. Για όλα τα υπόλοιπα ανεξήγητα της καθημερινότητάς σου, διάβασε παρακάτω.
Μερικά πράγματα δεν πρέπει να τα ψάξεις, δες τα ως δεδομένα. Αν, για παράδειγμα, μπει μια γιαγιούλα με πι στο τρένο, θα σηκωθείς να της δώσεις τη θέση σου. Μερικά όμως άλλα πράγματα, πολλές φορές δεν ξέρεις γιατί τα κάνεις, ψάχνεις να βρεις το λόγο, αλλά ακόμη δεν τα έχεις καταφέρει. Γιατί φυσάς μία καυτή σούπα; Κρυώνει ή απλώς το κάνεις επειδή το κάνουν και οι άλλοι; Εχει κάποια λογική θεωρία ή είναι απλώς κατάλοιπο του παρελθόντος; Η τυφλή πίστη είναι πολλές φορές χάσιμο χρόνου, χρημάτων, ακόμα κι επιδείνωση της υγείας σου. Πάντα βοηθάει να ψάξεις αυθεντικές απαντήσεις. Εμείς βρήκαμε τις αυθεντίες. Ξεκινάμε λοιπόν με τη σούπα.
Φυσάς τη σούπα για να κρυώσει
ΝΑΙ Οσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, δουλεύει, ανεξάρτητα αν σε κάνει να δείχνεις γελοίος για μερικά δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια που φυσάς την καυτή σούπα σου μπορείς να ενημερώσεις τους φίλους σου στο τραπέζι ότι απλώς μετακινείς τον ζεστό αέρα που υπάρχει πάνω από το φαγητό σου. «Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεις στη θερμότητα να μετακινηθεί και το υγρό να εξατμιστεί πολύ πιο γρήγορα. Ετσι η θερμοκρασία της σούπας μειώνεται» λέει ο Sanford A. Klein, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Mάντισον. Τώρα μπορείς να απολαύσεις το πιάτο σου.

Τα ξαναβρίσκεις με την πρώην σου
ΟΧΙ Εκτός κι αν σου αρέσει να ξαναβλέπεις ρομαντικές ταινίες με άσχημο τέλος. Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο να αλλάξει, αλλά πολύ εύκολο να γίνει κάποια στιγμή της ζωής του νοσταλγικός. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους χωρίσατε κι αυτοί θα σε περιμένουν στη γωνία και θα επανεμφανιστούν, ίσως στο πρώτο μεγάλο ταξίδι σας. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μεγαλώνοντας αλλάζουν, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως στις δουλειές τους και όχι στην προσωπικότητά τους» λέει ο Michael McKee, ψυχολόγος από την Κλινική του Κλίβελαντ. Εντάξει, θαύματα μπορούν να συμβούν. Απλώς, αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση της επανασύνδεσης, φρόντισε να είσαι προσγειωμένος. Επικέντρωσε την προσοχή σου σε τρία σημεία: στην καρδιά, στο κεφάλι και στο ένστικτό σου. Αν ένα από αυτά παραμένει σκεπτικό, έχει μπροστά σου την πρώτη ταμπέλα προς τον κατήφορο.
Ζητάς αύξηση από το αφεντικό σου
ΝΑΙ Δεν είναι κάποια ιδιαίτερη ιεροτελεστία. Είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Απλώς, υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι παράμετροι, όπως η ώρα, το μέρος και ο τρόπος, τα οποία πρέπει να προσέξεις. Μη στέλνεις ραβασάκια κατά τη διάρκεια του ετήσιου μίτινγκ και μην ανοίξεις την κουβέντα στις τουαλέτες ή το ασανσέρ. Το μέρος που πρέπει να μιλήσετε είναι οπωσδήποτε το γραφείο του, γιατί με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι αυτό που θέλεις να του αναφέρεις είναι σοβαρό - κι έτσι πρέπει να το δει κι αυτός. Αν τα πείτε στο εταιρικό πάρτι, μπορεί να πάρεις μια απάντηση, που το επόμενο πρωί δεν θα τη θυμάται. Διάλεξε η ώρα να είναι απογευματινή, τη στιγμή που είναι αποφορτισμένος από τις κύριες δραστηριότητες της ημέρας και χαλαρώνει - και σε σημείο που δεν διακόπτεις κάποια άλλη συνομιλία του. Τέλος, μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος. Ανάφερε τους στόχους που έπιασες τον τελευταίο χρόνο και θεώρησε δεδομένο την ανταμοιβή σου. Αν αφήσεις περιθώρια για αμφισβητήσεις, να είσαι σίγουρος ότι θα χάσεις πολύτιμο έδαφος στις διαπραγματεύσεις σου. 
Κάνεις διατάσεις πριν από το πρόγραμμά σου
ΟΧΙ Συνήθως κάνεις τις κλασικές διατάσεις των 30 δευτερολέπτων πριν μπεις στο γυμναστήριο ή πριν αρχίσεις τον αγώνα μπάσκετ. Στην πραγματικότητα όμως αυτές οι ενέργειές σου παρεμποδίζουν την απόδοσή σου. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στην Journal of Strength and Conditioning Research ανέφερε ότι οι στατικές διατάσεις δεν επέφεραν βελτίωση και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα επιβάρυναν τις επιδόσεις των αθλητών, τόσο στη δύναμη όσο και στην ταχύτητα. Από την άλλη όμως μεριά, οι δυναμικές διατάσεις λειτουργούν ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο. «Η ίδια μελέτη βρήκε ότι οι δυναμικές διατάσεις είναι αυτές που μπορούν να ενεργοποιήσουν τους μυς σου και να τους προετοιμάσουν για σκληρή δουλειά σε ένα μεγάλο εύρος κινήσεων» λέει ο Mark Gibson, διευθυντής του αθλητικού προγράμματος προπόνησης στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Λα Κρος. Για το κάτω μέρος του σώματός σου, κάνε δυναμικά καθίσματα. Για το επάνω μέρος, δοκίμασε περιστροφές κρατώντας μία βαριά μπάλα στα χέρια σου. Στη συνέχεια, εκτέλεσε επαναλήψεις φέρνοντας την μπάλα διαδοχικά πάνω από τον κάθε ώμο σου. Με 15 επαναλήψεις προς κάθε πλευρά έχεις προετοιμάσει τους μυς σου να σπάσουν όλα τα ρεκόρ.

Κάνεις format κάθε τρίμηνο
ΝΑΙ Κι αν αποφασίσεις να την κάνεις κάθε εβδομάδα, ακόμα καλύτερα. Ο υπολογιστής σου θα αντεπεξέρχεται ακόμα καλύτερα, θα είναι πολύ πιο γρήγορος κι εσύ θα βρίζεις πολύ λιγότερο - όταν προσπαθεί να φορτώσει τα e-mail σου. Αν δεν κάνεις τακτικά format, ο υπολογιστής σου θα αγκομαχά να επιδιορθώσει τα αρχεία που υπέστησαν στιγμιαία δημιουργία ή διαγραφή (είναι σαν να προσπαθείς να ενώσεις ένα βιβλίο, όπου οι σελίδες του είναι διασκορπισμένες σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού). Χρησιμοποίησε τη ρύθμιση στον υπολογιστή σου, που προγραμματίζει αυτόματο format μία φορά την εβδομάδα. «Αν καθαρίζεις συχνά τον υπολογιστή σου, η διαδικασία θα είναι μόνο ένα 20λεπτο. Αν όμως αφήνεις το format για μία φορά το χρόνο, μπορεί να πάρει μέχρι κι ένα εξάωρο» λέει ο Ken Colburn, διευθυντής του Data Doctor Computer Services. Και είναι σίγουρο ότι χωρίς τον υπολογιστή σου δεν αντέχεις πάνω από ένα τρίωρο.
Παίρνεις αντιβιοτικά
ΝΑΙ Αλλά μόνο για συγκεκριμένη χρήση. Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τα κρυώματα, τις γρίπες ή οτιδήποτε έχει να κάνει με ιογενείς υποθέσεις. Τα αντιβιοτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν βακτηριακές μολύνσεις, τις οποίες ένας παθολόγος μπορεί πολύ εύκολα τα τις καταλάβει. Ο Frank Peacock, κλινικός γιατρός, διευθυντής στα Επείγοντα Περιστατικά στην Κλινική του Κλίβελαντ, εξηγεί ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν σκοπό να μην αφήσουν τα μικρόβια να αναπτυχθούν και να πλήξουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η πιο χαζή ενέργεια που μπορείς να κάνεις είναι να σταματήσεις να παίρνεις αντιβίωση όταν τα συμπτώματα αρχίζουν να σου περνάνε. Αν δεν τελειώσεις ολόκληρη την ιατρική συνταγή, θα αφήσεις στον οργανισμό σου μικρόβια, έτοιμα να πάρουν την εκδίκησή τους.
Κουνάς τα χέρια σου για να χάσει τις βολές αυτός που σουτάρει
ΟΧΙ Δεν λειτουργεί, τουλάχιστον με τον συνηθισμένο τρόπο που το κάνεις. Η τυχαία κίνηση των χεριών σου πίσω από το ταμπλό μιας μπασκέτας μπορεί να δείχνει ότι αποσπά την προσοχή του σουτέρ, αλλά στην ουσία δεν τον ενοχλεί καθόλου, αφού είναι το οπτικό ισοδύναμο με τον λευκό ήχο (τα παράσιτα του ραδιοφώνου είναι ενοχλητικά, αλλά ακίνδυνα). Για να μπορέσεις να έχεις πιθανό αποτέλεσμα, πρέπει όλη η κερκίδα να κουνήσει συντονισμένα τα χέρια της προς μία κατεύθυνση. Αν όλη η κερκίδα κουνήσει τα χέρια της προς τα δεξιά, τα μηνύματα που θα λάβει ο εγκέφαλος του σουτέρ είναι ότι κινείται αυτός προς τα δεξιά. Αυτό υποσυνείδητα μπορεί να τον μπερδέψει και να επηρεάσει το σουτ του. «Τα ανακλαστικά είναι αυτόματα κι αναπόφευκτα» λέει ο David Whitney, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Αντί αυτή η θεωρία (της οργανωμένης κίνησης των χεριών των φιλάθλων) να ερευνηθεί στα εργαστήρια, πραγματοποιήθηκε σε τρεις επίσημους αγώνες του ΝΒΑ, το 2005, με παρότρυνση του Daniel Engber, ο οποίος έχει μάστερ στη νευρολογία. Η μέθοδος φάνηκε να δουλεύει στους δύο πρώτους αγώνες, αλλά στον τρίτο απέτυχε. Ετσι, στατιστικώς, δεν έχει επικυρωθεί.
Βάζεις τους προβολείς ομίχλης
ΝΑΙ Μέχρι ένα σημείο δουλεύει. «Οι δέσμες φωτός που βγαίνουν από τους προβολείς oμίχλης μπορούν να διαπεράσουν καλύτερα το ατμοποιημένο νερό σε σχέση με τους απλούς προβολείς» λέει ο Rae Tyson, υπεύθυνος για τις ανακοινώσεις στη National Highway Traffic Safety Administration. Τα φώτα ομίχλης σε προστατεύουν από την αντανάκλαση του φωτός στην ομίχλη -η οποία σε τυφλώνει- κι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που δεν πρέπει να έχεις ανοιχτούς τους κανονικούς προβολείς. Το ερώτημα αν το κίτρινο φως κάνει καλύτερη δουλειά από το λευκό είναι ακόμη υπό διερεύνηση.
Καλείς τάιμ άουτ για την ομάδα του παιδικού σταθμού
ΟΧΙ Δεν έχει αποτέλεσμα, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο, με τον οποίο χρησιμοποιούνται. «Ενα τάιμ άουτ δεν θα καταφέρει να δώσει αύξηση στην αυτοπεποίθηση ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων. Είναι χαζομάρα» λέει ο Alan E. Kazdin, καθηγητής ψυχολογίας και ψυχολόγος-παιδίατρος στην Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Αν είσαι προπονητής της σχολικής ομάδας, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις από το παιχνίδι το παιδί που δεν έχει τη σωστή συμπεριφορά, αλλά μόνο ένα ή δύο λεπτά. Οταν επιστρέψει, παρατήρησε αν έχει τη συμπεριφορά που θέλεις και μόλις τη δεις, επιβράβευσέ το λεκτικά. Δεν έχει νόημα να βγάλεις λόγο - οι λέξεις που δίνουν μεγάλη έμφαση δεν παίζουν κανένα ρόλο στον κόσμο των παιδιών κι έχουν μηδενική επιρροή στη συμπεριφορά τους.
Διαλέγεις το φύλο του παιδιού σου
ΝΑΙ Μπορείς να καθορίσεις το φύλο του παιδιού σου, αλλά όχι με το πόσο πολλά πορτοκάλια πίνεις (πρόσφατη φήμη). Στη μία τεχνική (λέγεται microsorting), το σπέρμα διαχωρίζεται ανάλογα με την πυκνότητα και το χρώμα (ηρέμησε, είναι μία πολύ εξειδικευμένη διαδικασία) και στη συνέχεια εισέρχεται στη μήτρα. Η δεύτερη λύση (η οποία ονομάζεται in-vitro) περιλαμβάνει αρχικά μία ιατρική συνταγή, την οποία πρέπει να ακολουθήσει η γυναίκα για να αυξήσει την παραγωγή των ωαρίων της. Στη συνέχεια, αυτά τα ωάρια γονιμοποιούνται και με βιοψία τσεκάρετε το γένος τους. Στο τελικό στάδιο, τα δύο καλύτερα γονιμοποιημένα ωάρια -με το συγκεκριμένο φύλο που προτιμά το ζευγάρι- μεταφέρονται στη μήτρα. Η μέθοδος της microsorting έχει αξιοπιστία μεταξύ 60% και 90%. Από την άλλη πλευρά, η μέθοδος in-vitro πλησιάζει σε ποσοστά επιτυχίας κοντά στο 99%, όπως δηλώνει o Mousa Shamonki, κλινικός γιατρός και διευθυντής του Προγράμματος Βοηθητικής Αναπαραγωγής στο UCLA.       
Αγοράζεις ακριβά μαγειρικά σκεύη
ΝΑΙ Για μερικά φαγητά, όντως κάνουν τη διαφορά, απλώς δεν σου χρειάζονται σε κάθε γεύμα που ετοιμάζεις. Επένδυσε τα λεφτά σου σε ένα υψηλής ποιότητας τηγάνι και σε μία αντίστοιχη κατσαρόλα για μαγειρευτά φαγητά. Θα κάνουν σίγουρα απόσβεση τα λεφτά σου, λόγω της μακροζωίας αυτών των μαγειρικών σκευών και της άριστης κατανομής της θερμότητας, η οποία θα γίνεται στο φαγητό σου. «Ψάξε και για το λεγόμενο "σάντουιτς μετάλλων", το οποίο αποτελείται από ανοξείδωτο ατσάλι στην επιφάνεια μαγειρέματος και στον πάτο, ενώ στο ενδιάμεσο υπάρχει χαλκός» λέει ο Ed Brown, σεφ από τη Νέα Υόρκη. Θα πληρώσεις γύρω στα 50 ευρώ για το τηγάνι κι άλλα 100 για την κατσαρόλα. Αντιθέτως, για να βράζεις απλώς τα μακαρόνια σου δεν χρειάζεσαι κάτι το extreme. Ο σκοπός σου είναι να βράσεις γρήγορα το νερό κι ένα φτηνό, λεπτό κατσαρολάκι θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του.  
Θέλεις απλώς να μείνετε φίλοι
ΟΧΙ Εντάξει, και οι δύο πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ενας από τους δύο πάντα ενδιαφέρεται λίγο πιο πολύ από τον άλλο και μπορεί μέσα του να κρατάει κρυφές ελπίδες. Το να βγαίνεις με την πρώην σου μπορεί να κρύβει τον κίνδυνο του να ψάχνει πάνω σου σημάδια επιβεβαίωσης. «Κάποια στιγμή, η υπομονή σου θα τελειώσει. Λες όχι, αλλά θα συμβεί» λέει η Pat Love, συγγραφέας του βιβλίου The Truth About Love. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: όταν ένας από τους δύο γίνεται ενοχλητικός, ο άλλος είναι ενοχλημένος. Κλασική ιστορία αγάπης.
Κάνεις εμβόλιο κατά της γρίπης
ΝΑΙ Αν η ετυμηγορία της FDA (Food and Drug Administration) είναι καλή, τότε είσαι προστατευμένος. Κάθε Απρίλιο, η FDA συνεδριάζει και προσπαθεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι ανάγκες για εμβόλια στο χειμώνα που ακολουθεί. «Στη συνέχεια, η βιομηχανία φαρμάκων κατασκευάζει τα εμβόλια κι έχει μπροστά της έξι έως επτά μήνες για να κάνει τα απαραίτητα τεστ» λέει ο Tom Skinner, υπεύθυνος ανακοινώσεων στο Center for Disease Control and Prevention. Αν οι προβλέψεις είναι σωστές, είσαι καλυμμένος. Αν οι προβλέψεις είναι λάθος, το εμβόλιο θα σου παράσχει κάποια προστασία, αλλά και πάλι θα είσαι ευάλωτος. Αλλά θα είσαι, έτσι κι αλλιώς, ευάλωτος αν δεν κάνεις το εμβόλιο. Φέρσου, λοιπόν, σαν μεγάλο μωρό.    
Βάζεις επιστραγαλίδες κι επιαγκωνίδες
ΟΧΙ Για να πούμε την αλήθεια, δουλεύουν και δεν δουλεύουν. «Οι επιαγκωνίδες μπορεί να έχουν γίνει μόδα στα παρκέ του ΝΒΑ, αλλά ουσιαστικά δεν παρέχουν στήριξη στον αγκώνα σου στις extreme κινήσεις» λέει ο Γκίμπσον, συμπαίκτης του ΛεΜπρον στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Από την άλλη, όμως, πλευρά, οι επιστραγαλίδες με κορδόνια -αν δεθούν σφικτά- μπορούν να προσφέρουν την κατάλληλη προστασία και σταθερότητα που επιζητάς.   
Της λες για το παρελθόν σου
ΝΑΙ «Αν αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, θέλεις να ξέρεις τι έχει περάσει και ποιος ήταν ο προκάτοχός του» λέει ο Robyn Landow, κλινικός ψυχολόγος. Αλλά πριν αρχίσεις να λες τις ιστορίες σου από το Λας Βέγκας και την Πράγα, καλό είναι να ξέρεις ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί τον κατάλληλο τρόπο και χρόνο. Ξεκίνα την αφήγησή σου με τα σημαντικά γεγονότα, πέρνα στα γρήγορα τις λεπτομέρειες κι ανάλυσε προσεκτικά τα συμπεράσματα και τα μαθήματα που αποκόμισες. Χτίσε με τον επίλογό σου την εμπιστοσύνη που πρέπει να σου έχει. Πέρασες την τρομακτική διαδικασία.
Πας πρώτος και φεύγεις τελευταίος 
ΟΧΙ Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν λειτουργεί. Στη θεωρία, η ώρα που περνάς στη δουλειά σου είναι σημαντική κι ακόμα πιο κρίσιμη είναι η παρουσία σου όταν σε χρειάζονται. Από καθαρά πρακτικής άποψης, τα αφεντικά ενδιαφέρονται περισσότερο για την παραγωγικότητά σου παρά για τις ώρες σου. Κάνε λοιπόν μία λίστα στην αρχή της χρονιάς και πήγαινε να συζητήσεις με τον προϊστάμενό σου για το αν έχεις θέσει σωστά τους στόχους για το έτος που έρχεται. «Αν οι στόχοι που έχεις θέσει δεν ενδιαφέρουν την εταιρεία, τότε η δουλειά σου βρίσκεται σε κίνδυνο. Καλό θα ήταν να βρεις πράγματα, στα οποία θα είσαι χρήσιμος και τα οποία θα αναδεικνύουν την παραγωγικότητά σου» λέει ο Dave Hitz, ιδρυτής της εταιρείας αποθήκευσης σκληρών δίσκων NetApp και συγγραφέας του How to Castrate a Bull.
menshealth

Share this:

 
Back To Top
Copyright © 2013-2017 THE STYLE. Designed by OddThemes