Να βάλω κοστούμι ή όχι; Φοριέται ακόμα το σκισμένο τζιν; Το μαύρο πάει με το καφέ; 10 βασανιστικά ενδυματολογικά ερωτήματα βρίσκουν επιτέλους απαντήσεις.
Αποφασίσαμε να συντάξουμε ένα λυσάρι εύκολων απαντήσεων στα ανυπέρβλητα στιλιστικά προβλήματα που απασχολούν δεκάδες άντρες επί δεκαετίες. Και λέμε «εύκολες απαντήσεις» γιατί η αλήθεια είναι πως μόνο με γενικεύσεις μπορούν να προσεγγιστούν τέτοια φλέγοντα ζητήματα. Άλλωστε, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, ο κάθε άντρας και το στιλ του επίσης και έτσι ποτέ δεν είμαστε απόλυτοι - ο καθένας ας φοράει ό,τι μπορεί να υποστηρίξει. Ωστόσο, κάποια πράγματα οφείλουν επιτέλους να μπουν στη θέση τους – και κάποια ρούχα να μείνουν ή να αποχωρίσουν από την ντουλάπα σου μια και καλή.
Αποφασίσαμε να συντάξουμε ένα λυσάρι εύκολων απαντήσεων στα ανυπέρβλητα στιλιστικά προβλήματα που απασχολούν δεκάδες άντρες επί δεκαετίες. Και λέμε «εύκολες απαντήσεις» γιατί η αλήθεια είναι πως μόνο με γενικεύσεις μπορούν να προσεγγιστούν τέτοια φλέγοντα ζητήματα. Άλλωστε, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, ο κάθε άντρας και το στιλ του επίσης και έτσι ποτέ δεν είμαστε απόλυτοι - ο καθένας ας φοράει ό,τι μπορεί να υποστηρίξει. Ωστόσο, κάποια πράγματα οφείλουν επιτέλους να μπουν στη θέση τους – και κάποια ρούχα να μείνουν ή να αποχωρίσουν από την ντουλάπα σου μια και καλή.
Δίλημμα #1
Να βάλω κοστούμι στο event ή όχι;
Για να ρωτάς σημαίνει πως δεν είσαι σίγουρος ότι η πρόσκλησή σου είναι και τόσο επίσημη, άρα κινδυνεύεις να βρεθείς μόνος, κοστουμαρισμένος και αβοήθητος ανάμεσα σε ένα πλήθος casual καλοντυμένων αντρών. Και παρότι αυτή η στήλη αγαπάει όσο τίποτα ένα καλοραμμένο κοστούμι, θα πάρουμε την γενναία απόφαση και θα πούμε: Όχι. Μην νομίζεις όμως ότι ξεμπέρδεψες, ότι θα βάλεις το τζινάκι σου και το πουλοβεράκι σου και θα πας. Τα αληθινά σου προβλήματα ξεκινούν εδώ, πώς να καταφέρεις, δηλαδή, να δείχνεις επίσημα ντυμένος χωρίς να φοράς κοστούμι. Ξεκίνα με ένα απλό βαμβακερό παντελόνι (εντάξει, ή ένα τζιν, λύσσαξες), προβάροντας από πάνω το ημι-επίσημο σακάκι σου (blazer ή sports jacket από μαλλί ή tweed), δοκίμασε τα καλά πουκάμισά σου (άσε κάτω το χαβανέζικο) και προσπάθησε να προσδώσεις στο σύνολο ένα τόνο επισημότητας μέσα από τις λεπτομέρειες, όπως ένα sharp ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια, ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα ή μια ποσέτ στην τσέπη, που με κοστούμι που μπορεί να δείχνει υπερβολικό για νεαρές ηλικίες, με πιο καθημερινά ρούχα όμως κάνει δήλωση στιλ.
Δίλημμα #2
Σκισμένο τζιν. Να το κρατήσω ή να το πετάξω;
Να το κρατήσεις υπό έναν όρο: ότι τη φθορά την έχεις κάνει εσύ ο ίδιος με τα χρόνια και δεν την έχεις αγοράσει σε trendy μαγαζάκια, ότι αυτό είναι το αγαπημένο σου τζιν που έχει χιλιάδες ιστορίες να πει για σένα και ότι θα το φοράς μόνο σε σούπερ χύμα καταστάσεις, όπως στο σπίτι του κολλητού σου για να δείτε μπάλα, σε βόλτα με την καλή σου στο πάρκο, σε beach parties και μπάρμπεκιου στην ταράτσα. Μάλλον είπαμε παραπάνω από έναν όρο, αλλά μετράει κανείς;
Δίλημμα #3
Να φορέσω γραβάτα στο event ή άσ' το καλύτερα;
Να φορέσεις. Αυτή είναι η πρώτη απάντηση που πρέπει και εσένα να σου έρχεται πάντα στο μυαλό όταν αμφιταλαντεύεσαι, παρότι είναι μια καταπιεστική σκέψη. Το θέμα είναι πως για να βρίσκεσαι εσύ σε δίλημμα, κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκονται και οι υπόλοιποι άντρες που θα είναι στο επαγγελματικό κάλεσμα, στο γάμο, στα βαφτίσια, στο event ή όπου άλλου έχεις να πας τελοσπάντων. Και κανείς μας δεν ξέρει τι θα εμπνευστούν να φορέσουν. Πες μου λοιπόν, θες να είσαι ο φτωχοσυγγενής που κλαίει την γραβάτα του που κάθεται στην ντουλάπα του ενώ όλοι την φοράνε ή ο cool τύπος που θα την πετάξει στα πρώτα τρία λεπτά, όταν αντιληφθεί ότι τελικά τα πράγματα είναι πιο χαλαρά;
Δίλημμα #4
Αθλητικές φόρμες εκτός γυμναστηρίου, ναι ή όχι;
Υπάρχουν δύο σχολές. Εκείνη που λέει πως τα ρούχα της γυμναστικής ανήκουν στο γυμναστήριο, πως ένας άντρας που έχει περάσει τα 20 και δεν συχνάζει πια στα φαστφουντάδικα του The Mall πρέπει να ξέρει να ντύνεται ανάλογα με τις περιστάσεις και η άλλη, εκείνη που λέει πως it’s OK να βγεις για καφέ στην πασαρέλα της Γλυφάδας με φόρμες, φωσφοριζέ αθλητικά, αμάνικο φουσκωτό jacket, γυαλιά – μάσκα και ένα γαλλικό μπουλντόγκ για αξεσουάρ. Εμείς είμαστε της πρώτης σχολής. Εσύ διάλεξε τη δική σου.
Δίλημμα #5
Το λευκό τζιν που έχω από το 1997 πιάνει χώρο στη ντουλάπα, να το πετάξω ή να το κρατήσω;
Να το κρατήσεις, αν σου κάνει φυσικά. Ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως την άνοιξη που έρχεται μεταμορφωθείς από φοβιτσιάρης, το-παίζω-safe, φοράω-μόνο-μπλουτζίν τύπος σε στιλιστικό είδωλο, από αυτούς που ξέρουν πως το άσπρο παντελόνι συνδυασμένο με μπλε σκούρο ή μπορντό ή χακί t-shirt και ελαφρύ πουλόβερ μπορεί να συνθέσει άψογα urban σύνολα και πως το ίδιο αυτό παντελόνι, συνδυασμένο με γαλάζιο πουκάμισο ή πουκάμισο με λεπτές μπλέ ρίγες μπορεί να σε κάνει φτυστό με τον David Hemmings στο Blowup. Τότε θα σου φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο.
Δίλημμα #6
Δερμάτινο μπουφάν: νάπα ή μάπα;
Νάπα, αν και θα προτιμούσαμε ένα πιο σκληρό, ανθεκτικό και ακατέργαστο δέρμα, από αυτά που υπόσχονται πως και σε 20 χρόνια από τώρα θα δείχνουν υπέροχα κατεστραμμένα. Τα είπαμε για το δερμάτινο τζάκετ, ας μην επαναλαμβανόμαστε. Όλα είναι θέμα ποιότητας, γραμμής, μήκους και λεπτομερειών. Α, και κυρίως είναι θέμα attitude εκείνου που το φοράει. Ο James Dean δεν νομίζω να έκανε ποτέ τέτοιες ερωτήσεις.
Δίλημμα #7
Είμαι κοντός. Μπορώ να βάλω μακρύ παλτό;
Όχι. Το μακρύ παλτό είναι ίσως το πιο δύσκολο ρούχο στην νεανική αντρική γκαρνταρόμπα, ταιριάζει σε πολύ λίγους και συχνά κάνει ακόμη και τους πιο λεβέντες (όπως θα έλεγε μια γιαγιά - όχι η δικιά μου) να δείχνουν αστείοι (για να μην πούμε επιδειξίες). Το μακρύ παλτό έρχεται με τα χρόνια, όταν θα είσαι πια ένας γοητευτικός ώριμος κύριος, που θέλει να συνοδεύει τα κοστούμια του με το πλέον διαχρονικό και ενδεδειγμένο για το κύρος του πανωφόρι. Τότε ναι. Τότε να το φορέσεις. Ακόμη κι αν είσαι στο ύψος του Danny De Vito.
Δίλημμα #8
Είμαι παχουλός. Μπορώ να φορέσω skinny παντελόνι;
Όχι. Ακόμη κι αν είσαι ο ίδιος ο Danny De Vito.
Δίλημμα #9
Μπορώ να φορέσω μαύρο με καφέ; Ταιριάζουν αυτά τα δύο;
Από τότε που βρέθηκε το «ταιριάζει», χάθηκε το στιλιστικό φιλότιμο. Ναι, ο συνδυασμός του καφέ με του μαύρου μπορεί να αποφευχθεί, προκειμένου να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο πως αυτά που φοράς δεν «κλωτσάνε» χρωματικά. Που είναι όμως το ενδιαφέρον σε αυτό; Που φαίνεται η προσωπική σου πινελιά; Που φαίνεται η προηγμένη αισθητική σου, που τόσο έχει εξελιχθεί από τότε που ξεκίνησες να διαβάζεις ONEMAN; Το μαύρο με το καφέ μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν, αρκεί να τηρείς μερικούς κανόνες, όπως π.χ. το καφέ να μην είναι πολύ σκούρο (ώστε να μην φαίνεται σαν να έκανες λάθος και να το φόρεσες ενώ πήγαινες για total black). Επίσης, θυμήσου την σημασία των υλικών και την τέχνη του να τα συνδυάζεις μεταξύ τους: μαύρα δερμάτινα παπούτσια με καφέ δερμάτινο μπουφάν δεν είναι ό,τι πιο καλόγουστο. Καφέ δερμάτινα παπούτσια όμως, με μαύρο παντελόνι και ένα μαύρο μάλλινο παλτό είναι ένας συνδυασμός που αγγίζει την τελειότητα.
Δίλημμα #10
Είναι cool να φοράω γυαλιά ηλίου το βράδυ;
Είσαι 15; Είναι 1999 και είμαστε ακόμα στο Kingsize; Είσαι τυφλός; Είσαι μαστουρωμένος; Είσαι ο Kanye West; Όχι. Όχι. Όχι. Όχι. Όχι. Ε, τότε, λοιπόν: ΟΧΙ.
Κάναμε μια φιλότιμη προσπάθεια. Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν σε κάλυψαν, άφησε σχόλιο με τα δικά σου στιλιστικά διλήμματα και θα απαντηθούν σύντομα σε δεύτερο μέρος.
oneman.gr