20 Σεπ 2013

Tsepwse to...

Αποσυμφόρησε το καλοκαιρινό πορτοφόλι σου για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη και να κόψεις τις σπατάλες. 
 

ΤΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
1. Σημαντικά Στοιχεία 
Η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης είναι τα δύο έγγραφα που βρίσκονται πάντα σε πρώτη ζήτηση, καθώς είναι απαραίτητα για οποιαδήποτε δραστηριότητα (π.χ., συναλλαγές σε δημόσια υπηρεσία, σε τράπεζα ή σε τυπικό έλεγχο από την Τροχαία). Επίσης, φρόντισε να έχεις μία κάρτα, που να αναγράφονται η διεύθυνσή σου, ο αριθμός του κινητού σου, μία επαφή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η ομάδα αίματός σου, οι τροφές ή τα φάρμακα στα οποία έχεις αλλεργία, καθώς και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας (εάν έχεις) που αντιμετωπίζεις. Η αναφορά στοιχείων για την υγεία σου είναι μία τακτική που ήδη έχει αρχίσει κι εφαρμόζεται παγκοσμίως σε όλα τα δημόσια έγγραφα, οπότε καλό θα ήταν να την υιοθετήσεις.

2. Πιστωτικές Κάρτες 
Κράτα μόνο μία. Αν χρησιμοποιείς πολλές κάρτες, «είναι πολύ εύκολο να χάσεις τα ίχνη του συνολικού χρέους σου» λέει ο Kenneth Robinson, συγγραφέας του Don’t Make a Budget. Κάνε έρευνα για να βρεις μία κάρτα με χαμηλό επιτόκιο και πλεονεκτήματα. Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις συγκρατημένη χρήση, βάλε από ένα αυτοκόλλητο στη μαγνητική ταινία της και στο νούμερό της, προκειμένου να προσθέσεις ακόμα ένα εμπόδιο όταν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσεις.

3. Χρεωστική Κάρτα
Αν θέλεις να αποφύγεις τα κόστη των συνδρομών σε πιστωτικές κάρτες και τα διάφορα έξοδα που μπορεί να τις συνοδεύουν, η καλύτερη εναλλακτική είναι η χρεωστική κάρτα. «Αν έχεις την τάση να υπερκαταναλώνεις, αποφάσισε να καλύπτεις τις καθημερινές ανάγκες σου με τη χρεωστική κάρτα κι άσε την πιστωτική για μεγαλύτερες αγορές» λέει ο David Evans, οικονομολόγος και συγγραφέας του Paying with Plastic.

4. Χαρτονομίσματα 
Ασε τα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ στο σπίτι. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μέριλαντ και της Νέας Υόρκης βρήκαν ότι οι καταναλωτές που είχαν μαζί τους χαρτονομίσματα μεγάλης ονομαστικής αξίας ξόδεψαν λιγότερα απ’ αυτούς που είχαν μικρότερης. Ετσι, λοιπόν, φρόντισε να έχεις ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, για να είσαι συγκρατημένος αφού δεν θα θες να το χαλάσεις. Πρόσεξε, όμως, γιατί υπάρχει και αντίλογος, αφού άλλοι ειδικοί πιστεύουν πως αν τελικά χαλάσεις ένα χαρτονόμισμα μεγάλης αξίας, στο τέλος θα ξοδέψεις πολύ περισσότερα.

5. Επαγγελματικές Κάρτες 
«Αν είσαι στέλεχος εταιρείας, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου μερικές επαγγελματικές κάρτες, για να τις δίνεις σε συναντήσεις με πελάτες ή στελέχη άλλων εταιρειών» λέει ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Michael Steiner. Τύλιξέ τις σ’ ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ για να μην τσαλακωθούν, αλλά και για να σου θυμίζουν κάθε φορά που τις βλέπεις γιατί δουλεύεις τόσο σκληρά.
ΤΙ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙΣ
1. Πιστωτικες Κάρτες προσφορών
Οι περισσότερες κάρτες καταστημάτων λιανικής πώλησης είναι σχεδόν άχρηστες, καθώς τα επιτόκια μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλα, ενώ οι εκπτώσεις κινούνται σε μηδενικά επίπεδα. Επίσης, μπορεί να χάσεις τα ίχνη του λογαριασμού σου ή να αποκτήσεις μέσα σε λίγο χρόνο υπερβολικό αριθμό καρτών, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την πιστωτική σου ικανότητα, σημειώνει το Consumer Reports. Αν ακόμη θες να αποκτήσεις μία τέτοια κάρτα, φρόντισε να την έχεις στο σπίτι σου, εκτός κι αν πρόκειται να αγοράσεις κάτι από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

2. Προπληρωμένες Κάρτες 
Αυτές οι κάρτες είναι χρήσιμες μόνο για τύπους που δεν μπορούν να βγάλουν μία πιστωτική κάρτα λόγω υπερβάσεων ή δυσμενών στοιχείων που είχαν στο παρελθόν. «Αν πέσεις στην ανάγκη της, δώσε προσοχή στις μεγάλες χρεώσεις που τη συνοδεύουν» λέει ο John Ulzheimer, πρόεδρος εκπαίδευσης των καταναλωτών στο SmartCredit.com. Τα έξοδα μπορεί να αφορούν την ενεργοποίηση της κάρτας, τη φόρτωση μετρητών, την ανάληψη μέσω ATM, τον έλεγχο του υπολοίπου, την επικοινωνία με την εξυπηρέτηση πελατών κ.ά. Να θυμάσαι, πάντως, πως οι συγκεκριμένες κάρτες δεν έχουν τα οφέλη των πιστωτικών.          

3. Κάρτα ιδιωτικης Ασφάλειας
Κράτα τη μαζί με τις άλλες κάρτες που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς καθημερινά σ’ ένα συρτάρι ή σε μία θήκη κοντά στην πόρτα εισόδου. Πάρε το κινητό σου και βγάλε φωτογραφία και τις δύο πλευρές της κάρτας. Ετσι θα έχεις άμεση πρόσβαση στην πληροφορία που χρειάζεσαι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

4. Μπλοκ Επιταγών 
Φαντάζεσαι κάποιον να βρει το πορτοφόλι σου και να συμπληρώσει μόνος του μία επιταγή; Επίσης, ο αριθμός λογαριασμού που έχει πάνω και ο αριθμός της επιταγής είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένας κλέφτης για να διεισδύσει στο λογαριασμό σου και να κάνει το μεγάλο ριφιφί. 

5. Κάρτα Οδικής Βοήθειας
«Ψάξε τις δυνατότητες που ήδη έχεις για οδική βοήθεια μέσω της εγγύησης του αυτοκινήτου, της ασφαλιστικής εταιρείας ή μίας πιστωτικής κάρτας. Σύγκρινε τα οφέλη με αυτά που σου παρέχει η εταιρεία οδικής βοήθειας, πριν αποφασίσεις να πληρώσεις ετήσια συνδρομή» λέει ο Phil Reed, συντάκτης στο www.edmunds.com. Πάντως, ένα μέτρο σύγκρισης είναι το πόσο μακριά μπορεί η εταιρεία οδικής βοήθειας να μεταφέρει το αυτοκίνητο χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

6. Προφυλακτικά 
«Η πίεση, η τριβή και η ζέστη που υφίσταται ένα προφυλακτικό σ’ ένα πορτοφόλι μπορεί να προκαλέσει την ανεπανόρθωτη φθορά του» λέει o Michael McNeil, διευθυντής θεμάτων υγείας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

7. Άλλα Πράγματα 
Τώρα πέτα τον πάκο με τις άχρηστες επαγγελματικές κάρτες, τις αποδείξεις από την εποχή της δραχμής και τα τσαλακωμένα χαρτάκια με τα μισοσβησμένα νούμερα. Να θυμάσαι ότι ένα φουσκωμένο πορτοφόλι δεν δείχνει ότι είσαι πλούσιος, αλλά εντελώς ανοργάνωτος.  

 Έμπνευση από Παντού 
Κάποιοι άντρες φυλάνε φράσεις που τους εμπνέουν στο πορτοφόλι τους ή μικρά δώρα που τους έδωσαν παλιά είτε η γυναίκα είτε μία σύντροφός τους. Πλέον οι φωτογραφίες έχουν μεταφερθεί στα smartphone, αλλά αν θες μία φωτογραφία να σου θυμίζει κάτι, άσε τη στο πορτοφόλι σου. Ο Trent Hamm, συγγραφέας του The Simple Dollar, τύλιξε μία φωτογραφία του γιου του γύρω από την πιστωτική του κάρτα. «Κάθε φορά που βλέπω το πρόσωπό του ξανασκέφτομαι την αγορά της στιγμής που θέλω να κάνω» σου εξομολογείται.  

Share this:

 
Back To Top
Copyright © 2013-2017 THE STYLE. Designed by OddThemes