24 Μαρ 2013

Mathe na pineis eksypna

Όταν θα βγεις έξω το βράδυ θα πιεις. Ακόμα κι αν είσαι σε δίαιτα, ακόμα κι αν ξέρεις ότι το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες. Τι θα κάνεις, θα ζητήσεις πορτοκαλάδα από το μπάρμαν; Μπορείς όμως να πίνεις χωρίς να παχαίνεις. Υπάρχει ο τρόπος και στον δείχνουμε!


Δεν θα σου πούμε ποτέ ιστορίες για να σε τρομάξουμε. Δεν θέλουμε να σου πούμε να κόψεις το ποτό. Δεν θέλουμε να σου πούμε να ξεφορτωθείς κανέναν από τους τρόπους που ανταμείβεις τον εαυτό σου. Ούτε καν το τσιγάρο. Οταν θα θες, θα το κάνεις μόνος σου. Αλλά γνωρίζουμε ότι θέλεις να ξέρεις τι σου γίνεται. Δεν είμαστε μέντιουμ. Κι εμείς αυτό θέλουμε.

Αυτός είναι ένας οδηγός με πληροφορίες για κάθε κατηγορία αλκοόλ που θα δεις σε ένα μπαρ. Είναι ενημερωτικός. Είναι χρήσιμος. It’s a beautiful thing.

Μπύρα
Η μπύρα παρασκευάζεται από κριθάρι, νερό, λυκίσκο και ζύμη. Μέσω της διαδικασίας ζύμωσης, το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη. Η θερμοκρασία στην οποία φτάνει η βύνη, μαζί με το ποσοστό αλκοόλ, προσδιορίζει το είδος της μπύρας. Η Lager μπύρα είναι η κλασική ξανθιά μπύρα που βρίσκετε παντού και έχει συνήθως τις λιγότερες θερμίδες, περίπου 300 το μεγάλο μπουκάλι. Οι μαύρες μπύρες, οι γνωστές ως stout, έχουν σχεδόν τις διπλές θερμίδες από τη Lager.

Το πλεονέκτημα της μπύρας είναι ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες Β (Β1, Β2, και Β6), οι οποίες συμβάλλουν στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό σου. Η αρνητική πλευρά είναι ότι, όσο πιο πολλή μπύρα καταναλώνεις τόσο πιο μεγάλες είναι οι απαιτήσεις του οργανισμού για βιταμίνη Β.

Καθαρά ποτά
Μια συνηθισμένη δόση (περίπου 50 ml) τζιν, βότκα ή ουίσκι είναι περίπου 110 θερμίδες. Με λίγο νερό και παγάκια είσαι εντάξει, αρκεί να περιοριστείς στο ένα ποτό.

Το κονιάκ και το ουίσκι είναι από τα πιο καταστροφικά ποτά από άποψη hangover, γιατί περιέχουν κάποιες ουσίες που προκαλούν πονοκέφαλο. Οσο, βέβαια, καλύτερης ποιότητας είναι τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να ξυπνήσεις το πρωί με πονοκέφαλο.

Η βότκα και το τζιν δεν περιέχουν αυτές τις ουσίες, άρα είναι λιγότερα επικίνδυνα. Με λίγο χυμό ή σόδα αποτελούν ένα δροσιστικό ποτό, αλλά αυτό μάλλον το ήξερες.

Κοκτέιλ
Αυτή η κατηγορία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη αν δεν προσέξεις.
Τα κοκτέιλ είναι αρκετά δελεαστικά, ειδικά όταν έχεις όρεξη για κάτι δροσιστικό σε ψηλό ποτήρι. Προσοχή όμως στα γλυκά ποτά με πολλά υλικά. Είναι  πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη.

Καλές επιλογές είναι το κλασικό screwdriver με βότκα και φυσικό χυμό πορτοκάλι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και έχει μόνο 160 θερμίδες. Το τζιν-τόνικ με τζιν, τόνικ, νερό και χυμό λεμονιού έχει περίπου 170 θερμίδες. Το Bloody Mary με χυμό τομάτας, βότκα και χυμό λεμονιού φτάνει τις 160 θερμίδες και ο χυμός τομάτας όχι μόνο έχει τις μισές θερμίδες από το χυμό πορτοκάλι, αλλά είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Μια μικρή δόση (75 ml) μαρτίνι με βερμούτ και βότκα («shaken, not stirred» όπως θα έλεγε και ο Τζέιμς Μποντ) έχει 160 θερμίδες.

Τα πιο επικίνδυνα…
Η Pina Colada με χυμό ανανά, ρούμι, ζάχαρη και κρέμα καρύδας έχει 290 θερμίδες, ενώ το Tequila Sunrise θα σε φορτώσει με 220 θερμίδες.

Τα εμφιαλωμένα
Ετοιμα κοκτέιλ στο μπουκάλι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα:
Bacardi Breezer - ρούμι με χυμούς σε διάφορες γεύσεις
Gordon’s Space - συνδυασμός τζιν, λεμονιού και ζάχαρης
Smirnoff Ice - βότκα με λεμόνι

Περιέχουν μόνο 5-5,5% αλκοόλ και αν και είναι δροσιστικά και ελαφρά, θα σε φορτώσουν με 200-220 θερμίδες επιπλέον.

Προτιμότερο να τα παραγγείλεις να στα φτιάξουν στο μπαρ. Θα έχουν λιγότερα συντηρητικά και θερμίδες.

Λίγο κρασάκι;
Πες ναι, είναι η καλύτερη επιλογή. Οχι μόνο έχει λίγες θερμίδες, αλλά κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Προτίμησε το ξηρό, που έχει 30% λιγότερες θερμίδες από το γλυκό. Το ημίγλυκο και η σαμπάνια έχουν 95 θερμίδες και η sangria έχει 110 θερμίδες.

Tip. Μπορείς να προσθέσεις λίγη σόδα ώστε να κρατήσει περισσότερο.

Σνακ
Τα σνακ στο μπαρ έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης: να σε κάνουν να πίνεις περισσότερο. Πώς; Είναι πολύ απλό: αυτά που σερβίρονται έχουν συνήθως πολύ αλάτι. Το αλάτι αποτελείται από χλώριο και νάτριο. Ο οργανισμός για να αποβάλει το επιπλέον νάτριο χρησιμοποιεί νερό. Με την απώλεια υγρών εσύ αισθάνεσαι διψασμένος, και ναι, πίνεις παραπάνω για να ξεδιψάσεις.

Τι σου προσφέρουν:
>>Ξηροί καρποί
Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και είναι υψηλά σε καλά λιπαρά - αυτά δηλαδή που δεν βλάπτουν την καρδιά. Δυστυχώς όμως έχουν πολλές θερμίδες. Μια χούφτα θα σου «στοιχίσει» 160 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους.

>>Πατατάκια
Δεν πάνε και αυτά πίσω. Εχουν λίγη βιταμίνη C, αλλά και πολύ λίπος. Ενα μικρό μπολ έχει 150 θερμίδες και 6 γραμμάρια λίπος.

>>Ποπ κορν
Είναι καλή και νόστιμη λύση. Ενα μπολ έχει μόνο 50 θερμίδες και 3 γραμμάρια λίπος, και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Προσοχή, όμως, χωρίς βούτυρο.

>>Λαχανικά
Αν και δεν προσφέρονται συχνά, τα κομμένα λαχανικά είναι η πιο υγιεινή λύση. Ενα μεγάλο μπολ με καρότα και αγγούρι έχει μόνο 80 θερμίδες και 0 λιπαρά.

Από την Έλενα Παραβάντη, R.D., L.D., Κλινική Διαιτολόγο

Share this:

 
Back To Top
Copyright © 2013-2017 THE STYLE. Designed by OddThemes